Cetățenii vor beneficia de îmbunătățirea serviciilor polițienești…!?

După iunie 2019, credem, că UE ar trebui să analizeze atent procedurile de operare ale Ministerului Afacerilor Interne în slujba cetățenilor Republicii Moldova, schemele de furt în care au fost implicați „colaboratorii” acestuia. Pe baza analizei respective, estimăm, că UE ar trebui să înțeleagă că polițiștii moldoveni nu au nevoie de centre de instruire și excelență, de training-uri pe banii UE. Ei fură bine și cu studiile autohtone, care le permite să activeze și în Poliția de frontieră, Carabinieri, Pompieri, Salvatori, Serviciul tehnologii informaționale, Biroul Migrație, Clubul sportiv central “DINAMO” și alte structuri de forță. Finalitățile de studii ale Academiei de Poliție asigură formarea liderilor adaptivi (se adaptează sub orice guvernare/mediu/situație pentru a obține avantaje materiale bănești etc.).  Surse pentru confirmare: https://moldova.europalibera.org/a/cea-mai-mare-corup%C8%9Bie-este-%C3%AEn-justi%C8%9Bie-/29759742.html ; http://www.interlic.md/2007-12-11/3382-3382.html; https://www.moldova.org/n-moldova-poliia-este-instituia-cea-mai-afectat-de-corupie-potrivit-unui-raport-80203-rom/

Comisia Europeană a aprobat 31 octombrie, la Bruxelles, acordarea noii tranșe de suport bugetar de 24,85 milioane de euro. Cetățenii vor beneficia de îmbunătățirea serviciilor polițienești, creșterea oportunităților economice în agricultură și dezvoltare rurală în baza acestui sprijin din partea UE.

Pe direcția continuării reformei poliției, banii sunt alocați pentru îmbunătățirea condițiilor și calității studiilor în centrele de instruire și excelență pentru polițiști, implementarea unui sistem de formare profesională continuă pentru aceștia și pentru îmbunătățirea condițiilor din izolatoarele de detenție preventivă.

Uniunea Europeană a reluat acordarea suportului bugetar și asistenței macrofinanciare în luna iulie 2019. Acum doi ani suportul a fost suspendat din cauza deteriorării statului de drept din Republica Moldova. Reluarea asistenței vine să sprijine procesul de reforme structurale, asumat de Guvernul Republicii Moldova, și este condiționată de progresele realizate în aceste reforme.

Din iulie și până acum, Uniunea Europeană a oferit 73,54 de milioane de euro Republicii Moldova pentru continuarea și sprijinirea reformelor, inclusiv 53,74 de milioane de euro ca suport bugetar și 19,8 milioane de euro sub formă de asistență macrofinanciară.

Până la sfârșitul anului curent, se planifică debursarea altor 40 de milioane de euro de asistență macrofinanciară. https://www.gov.md

COMENTARIU. Creșterea oportunităților economice în agricultură și dezvoltare rurală e un domeniu foarte interesant în care s-a investit masiv de către UE, iar ca cetățeni de rând nu am simțit rezultatul obiectivelor observabile și măsurabile atinse în agricultură, care ar fi înbunătățit starea locuitorilor de la sate (sunt o serie de indivizi (specimene) care au făcut averi în așa zisă agricultură, fiind afiliați ai găștilor de tâlhari) .

Cu poliția e foarte, foarte interesant. Poliția are un efectiv în jur de 9 mii de oameni. https://www.kp.md/daily/26923.4/3969839/ Pe parcursul deceniului 2004 – 2014, numărul de polițiști raportați la 100 mii de locuitori în Republica Moldova a fost aproximativ egal cu valoarea medie atestată în țările din Europa Centrală și de Est. De exemplu, în anul 2014, în Republica Moldova la 100 mii locuitori reveneau 369 polițiști, iar media pe ECE UE indica un număr de 335 polițiști. https://www.expert-grup.org/ro/activitate/comunicate-de-presa/item/1562-este-oare-finantarea-politiei-prea-scumpa-pentru-republica-moldova

Iar în anul 2018, pentru ordine publică și securitate națională s-au alocat 4,45 miliarde de lei sau 2,8% din PIB. Dintre aceștia, doar la Ministerul de Interne au mers peste 2,6 miliarde de lei. Pentru apărare națională s-au alocat doar 628 de milioane de lei, echivalentul a 0,4% din PIB.

După evenimentele din iunie 2019, ne-am convins, încă odată, din informația surselor deschise, că poliția în Republica Moldova a fost la cheremul tuturor guvernărilor și a servit direct/indirect intereselor acestora. De asemenea, o parte din efectivul poliției a exploatat această situație pentru a face averi. Mai grav, ultima perioadă am constatat, cu rgret, din investigațiile jurnaliștilor, că poliția, care trebuie să stea la straja legii a facilitat o serie de scheme de furt. Într-un cuvânt, primesc salariu, în acest timp fac contrabandă, și mai ies și la pensie după 25 de ani „de serviciu”.

Nu comentăm îmbunătățirea condițiilor din izolatoarele de detenție preventivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *