LGBTQ+ din Macedonia de Nord va organiza prima paradă de mândrie în iunie 2019

Comunitatea LGBTQ + din Macedonia de Nord a anunțat că țara se va organiza și va merge la prima sa paradă pe 29 iunie 2019, în capitala Skopie.

Macedonia de Nord se va alătura unui grup de țări balcanice care au anunțat recent sau au susținut primele lor parade de mândrie homosexuală. La începutul acestei luni, Bosnia și Herțegovina a declarat că va organiza primul său mandat în septembrie 2019, în timp ce Kosovo a avut cel de-al doilea marș în octombrie 2018.

Marșul Nord-Macedonian a fost făcut public de către Rețeaua Națională de Luptă Împotriva Homofobiei și Transfobiei în cadrul unei conferințe de presă din 20 mai. Irena Cvetkovic, activistă a grupului, a declarat:

O perioadă foarte dificilă a trecut pentru comunitatea LGBT și considerăm că acum este momentul pentru o Paradă de mândrie, pentru că am trecut cel mai rău. Macedonia de Nord este ultima țară din regiune care organizează Parada mândriei.

În vara anului 2013, ar fi fost marșul mândriei din Macedonia de Nord care a fost anulat înainte de termen, după ce autoritățile au declarat că nu pot garanta securitatea participanților. Cu puțin timp în urmă, clădirea unui centru de asistență LGBTQ + a fost cuprins de flăcări. În 2014, aceeași clădire a fost atacată de o mulțime de oameni care aruncau roci și sticle de sticlă. O anchetă polițienească a urmat, dar nimeni nu a fost arestat.

Un nou guvern, o nouă eră pentru drepturile LGBTQ +

Noul guvern pro-occidental al Macedoniei de Nord a demonstrat până în prezent o abordare diferită față de drepturile LGBTQ + față de predecesorul său.

De exemplu, fostul prim-ministru Nikola Gruevski obișnuia să facă mari eforturi pentru a evita întâlnirile cu alți demnitari străini gay pe camere: când ministrul german de externe Guido Westerwelle a vizitat Skopie într-o misiune oficială în 2012, Gruevski a vorbit doar la telefon.

În schimb, actualul prim-ministru Zoran Zaev a participat la evenimente publice de către același centru de sprijin pentru LGBT care a fost atacat acum cinci ani.

În martie 2019, majoritatea parlamentară a votat pentru includerea orientării sexuale ca bază de discriminare în Legea împotriva discriminării, în conformitate cu recomandările Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și a Comisiei de la Veneția.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *