Peste o mie de militari din Republica Moldova, România şi SUA participă la “Scutul de Foc – 2019”

Menționăm că studenții militari ai Academiei Militare a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun” de la arma artilerie sunt încorporați în echipele de servanți a tuturor sistemelor de artilerie din care se execută foc la acest exercițiu. Aceasta va contribui la perfecționarea deprinderilor de buni trăgători, dezvoltarea spiritului de lucru în echipă cu partenerii internaționali și la formarea lor ca ofițeri ai armei „Artilerie”.

Armata Naţională organizează, în perioada 16 — 20 septembrie curent, la Centrul de Instruire al Armatei Naţionale, exerciţiul internaţional „Scutul de Foc- 2019”.

Antrenamentele, în care sunt implicaţi peste o mie de reprezentanţi ai structurilor de forţă din Republica Moldova şi militari din România şi Statele Unite ale Americii, au ca obiectiv pregătirea subunităţilor Armatei Naţionale şi creşterea interoperabilității militarilor din ţările participante.

De asemenea, la exerciţiu sunt antrenate circa 150 de unităţi de tehnică militară și sisteme de artilerie, tehnică de geniu, vehicule de teren, camioane şi aparate de zbor.

Conform scenariului militarii vor executa trageri din rachete antitanc dirijate, aruncătoare de bombe, tunuri, tunuri antitanc, tunuri autopropulsate, tunuri-obuziere, tunuri fără recul antitanc, tunuri antiaeriene, aruncătoare de grenade automate.

Totodată, în cadrul exerciţiului „Scutul de Foc” este planificat şi antrenamentul rezerviştilor Forţelor Armate. Aceştea se vor familiariza cu activitatea, echipamentul şi tehnica din dotarea unităţilor militare.

„Scutul de Foc” se desfăşoară conform planului de instruire al Armatei Naţionale pentru anul 2019. https://www.army.md/?lng=2&action=show&cat=122&obj=5930

Studenții de la arma artilerie în acțiune.

COMENTARIU. Pentru multstimații noștri concetățeni ne propunem să aducem în prim plan câteva detalii deapre arma „Artilerie”.

În acest sens considerăm ca necesară trecerea în revistă a principalelor momente care au marcat evoluța armei artilerie.
            Termenul de artilerie a apărut în evul mediu, derivat din verbul francez “artiller”, care desemnează acțiunea de a construi și de a mânui diferite mașini de război.
            Artileria, a aparut și s-a dezvoltat din necesitatea lovirii adversarului de la distanțe mari, în scopul producerii acestuia de pierderi importante, precum și al distrugerii lucrărilor de fortificații.
            Istoria artileriei a început odată cu construirea acelor mijloace rudimentare care reușeau să arunce un obiect de o greutate apreciabilă la o anumita distanță denumite catapulte și baliste, iar mai târziu frontibolelor si bricolelor, a urmat evoluția firească a fenomenului militar, și continuă în prezent cu modernele și eficientele tunuri și obuziere din zilele noastre. Nabucodonosor al II-lea, marele rege al Noului Babilon, a folosit la asedierea Ierusalimului (în anul 587-581 i.e.n.), precum și la asedierea cetății Tir, vechea capitală a statului fenician (574 i.e.n.) un mare număr de catapulte și baliste.
            Prima atestare documentară a folosirii balistelor și catapultelor, datează din anul 514 i.e.n., în timpul razboiului daco-persan.
            Columna lui Traian, celebra lucrare de artă a celui mai mare arhitect al lumii antice, Apollodor din Damasc, la care se adauga lucrarea istoricului latin Dio Cassius “Istoria Romana” precum și săpăturile arheologice efectuate în cetațile dacice de la Oraștie, de la Tilisca – Sibiu, Bâtca Doamnei – Piatra Neamț, sunt mărturii concludente că stramoșii noștri daci au avut în dotarea armatelor lor baliste și catapulte.
           În evul mediu, documente scrise atestă folosirea artileriei în anul 1443, în timpul campaniilor antiotomane conduse de Iancu de Hunedoara, iar în 1448 (la Kossovopolje), pentru prima dată au fost instalate tunurile de câmp între carele de luptă.
            În 1456, în bătălia Belgradului, s-a realizat pentru prima dată cooperarea în luptă între artilerie și flota navală fluvială.
            In 1475 – În batalia de la Vaslui, Ștefan cel Mare folosește artileria pentru a opri ofensiva turcilor și a sprijini contraatacul executat cu cavaleria.

În 1849 – În Moldova a luat ființă prima baterie de artilerie. Chesoanele necesare acestei baterii (formată din 6 tunuri), au fost confecționate la școala de arte și meserii din Iasi.
            La 21 decembrie 1860 – prin contopirea celor 4 baterii de artilerie care existau în Moldova și Țara Româneasca, s-a constituit primul regiment de artilerie al armatei române (organizat pe doua divizioane), al cărui comandant a fost maiorul Tobias Gherghel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *